nedelja, 15. maj 2011

Norma in kokopelli

Moj obisk pri Normi je bil zelo lep. Zvedela sem, da ima Norma raka na trebušni slinavki. Na kemoterapijo ne more, ker je preveč slabotna, zato je Norma zelo, zelo pogumno sprejela svojo bolezen in uživa vsak trenutek kolikor je le mogoče. Zdravniki so ji "dali" še 3 mesece. Pravi, da jo ne boli, kljub temu dobiva protibolečinske tablete in na trebuhu ima prilepljeno vrečko v katero se ji steka neka tekočina. Hoditi ne more, ker se ji močno vrti in je pravkar prebolela neko virozo ( veliko je bruhala).Ta viroza je skoraj ogrozila moj obisk, saj so v bolnici oz. domu za slabotne in ostarele  obiski zaradi viroze bili prepovedani. A imela sem  srečo, ker so obiske ponovno sprostili dva dni pred mojim prihodom.  Mojega obiska je bila zelo, zelo vesela. Za roko me je držala celih 7 ur, kolikor sem bila pri njej. Zdaj je Norma že doma v oskrbi svoje hčerke Paule in vnukinje Kaye ter ljubke sosede Angie, ki je zelo lepo skrbela zame v času obiska.


In kaj imata  kokopelli in Norma skupnega?
To, da je Normin pokojni mož Les, ki je rad izdeloval razne okrasne in uporabne predmete iz lesa, opremil celo hišo z majhnimi kokopelli-ji. Tudi Les, kot jaz, je bil navdušen nad Indijanci, še posebej nad plemenom Lakota. Nekoč sta z Normo odpotovala v ZDA obiskat Lakota pleme.



In kaj je kokopelli?
Kokopelli je božanstvo plodnosti, ponavadi upodobljen kot grbav flavtist, pogosto z ogromnim grebenom iz perja ali antenam podobne izbokline na glavi, ki ga je slavilo nekaj indijanskih plemen.
In zakaj je meni všeč kokopelli?
Saj ne da bi imela ravno kakšnega pravega razloga, a spominja me na čas, ko se je moj Žiga učil igrati flavto pri Petru Gouw , jaz ji pravim indijanska flavta. Enostavno obožujem zvok te flavte. Večkrat na teden si prižgem tale video.

7 komentarjev:

Maja pravi ...

Ganil me je tvoj zapis! Občudujem pogumne in močne ljudi in menim, da bi se morali po njih zgledovati vsi, ki tarnamo zaradi malenkosti!

Vladuška pravi ...

Lep zapis in čeprav žalosten zaradi njene ljubezni, pa hkrati zelo zgovoren ravno preko poguma Norme. Me veslei, da je bil obisk le. P aše nekaj novega sem se naučila o Kokopellih.

moi pravi ...

Vse dobro Normi, taka pogumna ženska je.
Pa hvala za pojasnilo o kokopelli. Ta glasba pa je itak zakon, se kar topim ob njej.

helena pravi ...

Normi žečim vse dobro in čim manj bolečin, tebi pa veliko zbranosti pri spremljanju njene bolezni. Lepo je, da si jo obiskala in ji namenila veliko časa za druženje. Verjetno ji to gromozansko veliko pomeni.
In hvala za zapis o kokopelli, do sedaj tega nisem poznala.

Andreja pravi ...

Prečudovit zapis si pripravila, čeprav je zgodba žalostna. Kokopeli in indijanska flavta pa kot da nosita neko posebno sporočilo. Meni se že sam zvok te skladbe zdi tako čaroben in skrivnosten. Normi pa želim čim manj bolečin in polne polne ljubezni občutene dni.

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

Drage moje- hvala za vaše prijazne komentarje!! Veliko mi pomenijo. Bom Normi z veseljem prenesla vaše želje.Sem pa močno čutila vašo pozitivno energijo in podporo, ko sem bila pri njej.
in DA, Norma je bila zelo vesela mojega obiska.Prejšnji teden so jo peljali v nakupe, in upam,da je svojo moč okrepila tudi na račun mojega obiska.
Zelo jo imam rada.

Irena pravi ...

Tako lepo si to napisala. Pomembno je, da si su vzela čas jo obiskala ter ji s tem najverjetneje podaljšala in polepšala čas, ki ji je na razpolago. Naj ga zavestno, mirno in bogato preživi.