petek, 3. december 2010

3. december

Nič ni zunaj, kar bi ga moglo omadeževati, če pride vanj, ampak ga omadežuje to, kar pride iz človeka.
Mr 7, 1-8. 14-15. 21-23

recept  
Peppernoten

Kaj več o teh dobrih piškotkih lahko preberete tukaj.
sestavine za 50 kom:
  • 100 g mehkega masla
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici "speculaskruiden" ( mešanica mletega cimeta, mletih klinčkov,mletega kardamona)
  • ščep soli
  • 250 g samovzhajajoče moke (ali moka s suhim kvasom Digo)
  • nekaj žlic mleka
  • košček masla
V skledo z mešalnikom zamešaj maslo, sladkor, začimbe in sol v gladko testo. Enakomerno dodajaj moko in le toliko mleka, da se testo drži skupaj. Maso zgneti v kroglo, daj v folijo in nato naj testo počiva nekaj ur v hladilniku. Pekač obloži s pekipapirjem. Izoblikuj majhne žogice in jih zloži na pekač, ne preveč skupaj, ker med peko še narastejo. Pečico ogrej na 150°-175°C in peci cca.15 minut do svetlorjave barve.

Peppernoten ne jemo sveže pečene, zato jih zložimo v posodo in jih ponudimo za Miklavža. Lahko tudi ob kakšni drugi priložnosti, ker so taaaakooo dobri...mmmmm....

2 komentarja:

moi pravi ...

Mmmmmmmmmmmm, iz prve roke povem, kako so dobri. Imajo pa eno napako: prehitro zginejo ;)-
Hvala Nataša za vse dobrote s katerimi si nas razveselila.

Tanja E. pravi ...

Hvala za to misel...