ponedeljek, 22. november 2010

lucija

sem že vznemirjena... prihaja Lucija...
hja, kaj se dogaja??
vračam se v svoje lepe otroške spomine, ko smo vsi otroci vznemirjeno čakali Lucijin sprevod. Zelo zgodaj zjutraj smo vstali, vsaj po mojem spominu. Res pa je, da je na Švedskem v tem času veliko teme oz. so dnevi zelo kratki, pa se mi je mogoče samo zdelo, da smo vstali zelo zgodaj.

tipičen Lucijin sprevod
 tako prijetno zgleda Lucijin sprevod



Skratka punčke smo se vedno potegovale kdo bo  Lucija. To je bila častna funkcija. Lucija je bila ponavadi ta najlepša punca. Nekoč, so izbirali miss Lucija, če to še vedno počnejo, pa ne vem. Jaz sem v glavnem končala v vlogi tärna (vila). Fantje so bili ponavadi oblečeni v stjärngosse (zvezdni deček) ali pa v tomte (palček) ali pa v pepparkaksgubbe  (medenjakov možiček). Tako smo se zbrali navadno v kakšni jedilnici. Lucija je v svoji beli srajci, rdečim pasom, svečkami na glavi in s pladnjem peciva vodila sprevod, za njo so stopale tärne, pa stjärngossar, tomtar in pepparkaksgubbar. Peli smo Lucijine pesmi med njimi najbolj znano sankta Lucija. V jedilnici so gorele sveče in mize so se šibile pod težo čajev, kave in peciva. In tako smo skupaj  pozajtrkovali Lucijine dobrote. Mmmm, kako je bilo lepo.
Zdaj pa še nekaj o pecivu.
Samo za 13. december oz. Lucijo se na Švedskem peče kolačke - lussekatter. Posebnost teh kolačkov je v žafranu. Moj oče, ki je bil pek, nam je vedno podaril te kolače, da smo se lahko v šoli sladkali s temi dragocenimi kolači. Papi hvala!! Poleg teh kolačkov pa v Lucijinem pladnju ne smejo manjkati piškoti pepparkakor ali švedski medenjaki oz. ingverjevi piškoti. Vse to skupaj s čajem ali kavo, pa lepo pesmico-mmm, nebesa...

Zdaj pa bežim ...pekla bom pepparkakor :)
Vam pa pustim enega stjärngosse in enega pepparkaksgubbe, da ju pobarvate, če jih seveda natisnete.






Torej ponovimo še na kratko praznik Lucije:

trinajstega decembra Švedi praznujejo Lucijo. Praznovanje Lucije je stara tradicija, ki razsvetli temno švedsko zimo. V vsaki šoli je Lucijina povorka. Deklica, ki upodablja Lucijo, je oblečena v belo in na glavi nosi krono s svečami.Ona vodi zbor, ki poje božične pesmi. Kakor je  v navadi se takrat jedo žafranovi kolački in ingverjevi piškoti.

Naj tudi v vaše domove Lucija prinese luč in srečo.

4 komentarji:

moi pravi ...

Hvala, da deliš z nami te tuje običaje. Na slikah sem že videla deklice s svečami na glavi, nisem pa vedela za kateri običaj gre.
Znani pa so mi Ikeini pepparkakor ;)
Moja2 jih obožujeta (z mamo na čelu ;)

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

1.12. bom prinesla nekaj pepparkakor na naše srečanje in še peppernoten ( holandski Miklavževi piškotki) za povrh. Bo luštno, komaj čakam,da se vidimo.

Niko Čuk pravi ...

V farovžu se tudi priporočamo za kakšen piškotek ;)

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

kaj ne bo Miklavža? a ne prinese on piškote, če jih pa tako pridno peče?

se hecam. tudi letos jih bom prinesla. obljubim.