torek, 21. december 2010

21. december zimski solsticij

Še nikoli ni bilo noči, ki ji ne bi sledilo jutro.



Danes je zimski solsticij ali zimski sončev obrat, ki stopi noter ob 23.38 in tako se prične zima.
To je najdaljša noč v letu. Temna polovica leta se prelevi v svetlo polovico. Naslednji dan bo Sonce malo višje na nebu in dan bo malo daljši.
Na poljih se prižgejo kresovi. Otroci hodijo od hiše do hiše z jabolki in pomarančami v košari, ki je narejena iz zimzelenega stebla. Jabolka in pomaranče predstavljajo Sonce. Stebla simbolizirajo neumrljivost. Božično drevo, omelo in bršljan so povabilo Naravi, da se pridruži proslavljanju. V ta namen v bližini vhodnih vrat nameščamo vejico božičnega drevesca.
Velika Mati rodi otroka upanja. Na najdaljšo noč v letu so predniki proslavljali ponovno rojstvo sina, ki bo segrel zmrznjeno zemljo in omogočil, da se bo iz semen, ki jih je skozi dolgo zimo varovala Zemlja, razvilo novo življenje. Prižigajo se sveče in kresi v pozdrav novorojenega sina. Vrnjena luč zaključi cikel življenja, smrti in ponovnega rojstva.

1 komentar:

moi pravi ...

Res hvala za vsa pojasnila o običajih in njihovemu pomenu. Se mi zdi, da počasi tonejo v pozabo, ker jih ne obujamo. Tako je tvoj današnji post toliko pomembnejši.