ponedeljek, 6. december 2010

6.december sveti Miklavž

Nobena žrtev, ki osrečuje druge, ni prevelika.

Danes goduje sveti Miklavž,znan kot dobrotnik. Pa še nekaj o njem.

Sveti Nikolaj ali Miklavž goduje 6. decembra. Miklavž je bil zelo dober človek, ki je vse kar je imel, delil z drugimi. Na njegovo prijateljstvo in dobroto nas spominjajo različne sladkarije, ki si jih na ta dan radi delimo drug z drugim.
Miklavž je bil že nekaj časa škof v Miri, ko je v mestu nastopilo obdobje  velike lakote. Že prejšnje leto je bila žetev zelo slaba, porabili so vse stare zaloge in ljudje so pričakovali nove žetve. Nenadoma je prišlo strašno neurje, ki je uničilo vso letino na polju in vse sadje na drevju. Kmalu so pošle še zadnje zaloge hrane. Strašno lakoto so najtežje prenašali otroci.  Vsak dan so ljudje v procesijah prihajali k dobremu Miklavžu,da bi  jim pomagal. Kmalu pa so tudi njemu pošle vse zaloge in ni imel ničesar več, s čimer bi lahko nasitil lačne.
Nekega dne  je v pristanišču Mira pristala velika ladja . Kmalu so zvedeli, da so na ladji velike koločine žita in zaloge drugih živil. Miklavž je takoj stekel h kapitanu, da bi odkupil nekaj zalog žita. Kapitan pa ga je zavrnil, rekoč: "Ničesar ti ne morem prodati. Vse zaloge  moram pripeljati k mojemu gospodarju. Če bo manjkala samo ena vreča, bom hudo kaznovan." Miklavž se je z njim dolgo pregovarjal in ga prepričal, da mu je prodal dve vreči žita. " Hvala, " mu je odvrnil Miklavž, " kmalu boš videl, kako bo tvoja dobrota poplačana." Vzel je dve vreči žita in ju razdelil medlačne. In po nekem čudežu je bilo dovolj, da so se vsi nasitili. Največje presenečenje je čakalo kapitana na ladijskem krovu. Ko je ladja odplula, je postajal kapitan vedno bolj bled od skrbi. Gospodar bo gotovo opazil, da dve vreči manjkata. Ko je stopil pred gospodarja in je ta začel preštevati prispelo blago, ni manjkala niti ena vreča živeža.
( zgodba povzeta po knjigi za otroke Mavrično cerkveno leto)


Poznamo pa še nekaj legend o njem:
  • ena legenda govori o obubožanemu plemiču in jegovih hčerah, ki so živeli v bližini njegove rodbinske hiše. Ker ni imel denarja, da bi zagotovil  hčeram dostojno poroko, je sklenil, da jih pošlje v javno hišo, kjer bi zaslužile dovolj denarja za doto. Ko je za to zvedel škof Nikolaj, jim je ponoči skozi okno vrgel vrečico zlatnikov in jim s tem zagotovil dostojno poroko.  V drugi verziji, jim je v cekarje položil tri kepe zlata.
  • druga legenda govori, da je rešil mornarje nevarnosti na morju. Ko se je podal na krov, umiril vihar in ladjo varno pripreljal v pristanišče.
  • tretja legenda govori o ugrabljenem maldeniču, ki ga je Miklavž pripeljal nazaj v očetovo hišo.





Ni komentarjev: