nedelja, 27. februar 2011

Življenje je kot skodelica kave

Na youtube sem naletela na tole zgodbico in sem jo želela deliti z mojimi bralci na mojem blogu.
Mislim, da bo prava vsebina za ponedeljkovo jutro.



Moj Žan, ki zelo, preveč, rad ždi pred svojim prenosnikom, je, na mojo prošnjo, prevedel besedilo v slovenščino.Imela pa sva težave le s prevodom enega stavka: care deeply označen je z *
Življenje je kot skodelica kave
-avtor je neznan (in zelo cenjen)

Skupina diplomiranih študentov, na visokih službenih položajih se je zbrala, da obiščejo enega svojih profesorjev z univerze. Tema pogovora je kmalu postala pritoževanje nad stresom v službi in vsakdanjem življenju. Da bi gostom ponudil kavo, je profesor odšel v kuhinjo in se vrnil z velikim vrčem kave in zbirko porcelanastih, plastičnih, steklenih in kristalnih skodelic, nekatere navadne, nekatere drage in nekatere zelo posebne. Ponudil je gostom da si sami natočijo kave. Ko je vsak imel v roki skodelico kave, je profesor rekel: »Če ste opazili, so bile pobrane vse skodelice, ki izgledajo lepo in so drage, na pladnju pa so ostale navadne in poceni skodelice. Povsem normalno je, da ste vsi hoteli najboljše skodelice zase, vendar pa je ravno to vzrok vaših težav in stresa. Ne pozabite, da skodelica popolnoma nič ne izboljša kave. Pri večini takih skodelic je razlika le v tem, da so dražje in včasih celo zakrivajo kaj pijemo. Kar ste v resnici želeli je bila kava, ne pa skodelica. Zavedno pa ste izbirali najboljše skodelice in si ogledovali skodelice drugih, da bi videli kdo ima najboljšo. Zdaj pa premislite o tem: Življenje je kot kava, ki jo pijete, vaše službe, denar in mesto v družbi pa so skodelice. So samo orodje, ki držijo in nosijo življenje, vendar pa materiali iz katerih so narejene skodelice in njihov izgled ne določa, niti ne spreminja kvalitete življenja, ki ga živimo. Ker se včasih preveč posvečamo skodelicam, pozabimo uživati v kavi, ki jo pijemo. Veselite se kave, ne pa skodelic. Najsrečnejši ljudje nimajo vseh najboljših stvari, le izkoristijo vse, kot najbolje morejo. Živite preprosto. Govorite prijazno. Skrbite* vdano. Ljubite radodarno.«


Pri iskanju slikce za tale blog sem naletela na pesem One more cup of coffee- Bob-a Dylana-a..Tole pesmico pa zaigrajo tudi Bob Marley, The White stripes, tudi  Katy Perry poje o skodelici kave Cup of coffee. Najbrž pa se vsi spominjamo iz šolskih klopi Cankarjevo črtico Skodelica kave.

Našla sem tudi nekaj reklam. Ena zabavna reklama , tale je pa iz moje mladosti, pa še ena, ki pa me močno spominja na ...a uganete katero?


Upam,da ste uživali ob tej kavici...v mislih imam seveda na vsebino in ne na skodelico ;)

5 komentarjev:

Vladuška pravi ...

He he te reklame so res posrečene. Najprej nekaj o pravi kavi, tisti ki jo pijemo. Jaz imam vsekakor svojo šalico iz katere moram obvezno piti moje vikend kavice. Seveda pa to ne pomeni, da je vseeno kakšna kava je v njej. Uživam v vikend kavicah, ki so posebno dolge in dobre. Kar pa se tiče zgodbe, pa je to vsekakor res. Prevečkrat smo zavarovani v tisto kar je zunaj, namesto da bi nas zanima vsebina.

moi pravi ...

najprej za care deeply, jaz bi temu rekla globoko sočustvuj
Zgodbica je krasna, podobna tisti o kamnih in kamenčkih, s katerimi polnimo posodo (naše življanje).
Upam, da nimaš nič proti če jo objavim na FB.
Tista zadnja reklama pa je že malo scary, da nas ne bo kdo tožil ;)

Mil pravi ...

No, tole pa me je spomnilo na Cankarjevo Skodelico kave. Verjamem, da v tistem trenutku ni bilo prav nič pomembno zanj (za Cankarja), kakšna je bila skodelica, ko si je v svoji nečimrnosti ali celo hudobiji, zaželel KAVE, pa še kruha ni bilo pri hiši ...In še enkrat, kasneje, ko mu je v tujini tuja ženska prinesla KAVO, je bila pomembna prav ta črna tekočina, ki mu je vzbudila žalost in trpek spomin na dogodek, ko je prizadel mamo.

Dragana Djermanovic pravi ...

:) divno! Hvala ti

Anonimni pravi ...

A veš. da je tudi mojemu očetu enkrat po nerodnosti uspelo prebiti steno? Kave pa ni dobil :D
Irena