sobota, 4. december 2010

Miklavževa ustvarjalna delavnica

Letošnjo že sedmo Miklavževo delavnico smo kot že mnogokrat doslej pripravili v bovškem kulturnem domu. Člani Sekcije Mladih TD Bovec pripravljamo ustvarjalne delavnice dvakrat letno: spomladi Velikonočno delavnico in prvo soboto v decembru Miklavževo delavnico. Velikokrat pa pripravimo delavnice še za razne prireditve, kot so: buški dan, čomparska noč, hoja po buških stezah...


Danes smo delavnico vodile članice Sekcije Neda, Mateja, Sandra in moja malenkost.
Naj povem,da največ idej povzamemo po reviji Unikat. Velikokrat, če že ne vsakič pa ideje prikrojimo po svojem okusu in sposobnostih ter v odvisnosti od razpoložljivega materiala.
Neda

Pri Nedini mizi so otroci lahko izdelali smrečico iz  valovite lepenke (v reviji Unikat, Leto 5, številka 26) .  Za izdelavo take smrečice rabiš : valovito lepenko, škarje, lepilo in vrvico. Otroci pa so ugotovili,da je potrebno tudi veliko potrpežljivosti. In ko vse to skupaj združiš s še ščepom dobre volje in malo spretnosti nastane tole:












Mateja

Pri Matejini mizi pa je bilo najbolj zabavno, saj si si tam lahko izdelal  balco iz kokic- tako bi se reklo v našem dialektu, to je  kroglica iz pokovke ( v reviji  božični Unikat, nov/dec 2010). Potrebščine: pokovka, stiroporne krogle, žica, močnejše lepilo ( mi smo uporabili lepilo za les, a se ne obnese najbolje, zato priporočam lepilno pištolo), trak za mašnico in vrvico. Če ne gre preveč pokovke v usta, lahko nastane to (žal slika ni najboljša):


Pozor- opozarjam, da taka miza lahko konča takole:





Sandra


Tudi pri Sandri si si lahko  izdelal smrečico (iz revije Unikat, leto 10, številka 56). Ponavadi pripravimo "mize" (kot jim pravimo mi) za vse starosti in spretnosti od enostavnih izdelkov do bolj zahtevnih. Želimo pokriti vse starosti otrok. Torej ta miza naj bi bila namenjena mlajšim. Za izdelavo takšne smrečice smo rabili: papir različnih barv, lepilo, škarje, vzorčne škarje, slamico in nekaj domišljije.
No, in smo prišli do moje mize. Jaz sem imela pa kar dve aktivnosti,najprej smo izdelovali   darilne škatlice (iz revije Unikat, leto 11, številka 62) in kasneje še kokosove žogice. Za darilne škatlice smo uporabili: barvni papir, satenast trak, škarje, vzorčne škarje, lepilo, bleščice v lepilu, razne okraske.
Nastale pa so take škatlice:
na teh se sušijo bleščice

Takole smo dali sušit naše škatlice in se nato lotili kokosovih žogic.
Izdelali smo jih po sledečem RECEPTu ( ta pa ni iz revije Unikat, ampak iz mojega  zvezka z recepti, tam kjer imam tudi  recept za peppernoten in pepparkakor):
Zgnetli smo 30 dag piškotov, 25 dag mletega sladkorja, 10 dag kokosa, 10 dag čokolade v prahu, 1 jajce, 25 dag margarine , izoblikovali smo žogice in jih povaljali v kokos. V mojem zvezku piše tudi nekaj ruma, a tega mi seveda nismo uporabili, tudi jaz ga nikoli ne uporabim, saj ponavadi kokosove žogice delam za otroke.
Vsak si je naredil 5 žogic.
In takole so otroci dodali k svojim izdelkom še kokosove žogice:



Nina škoda, ker te ni bilo z nami. Minka ti se nam pa najbrž pridružiš naslednje let, ko bo tvoj Lovro lahko že sam kaj spackal skupaj.

Bilo nam je lepo in že komaj čakamo naslednjo delavnico.
:) :) :)

2 komentarja:

moi pravi ...

Krasna delavnica, lušne izdelke ste naredili, pa vidi se, da ste uživali in to je najvažnejše.

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

hej, hvala. res je bilo luštno, še psebej, ker smo lahko nekaj pojedli- kokosove žogice in kokice.a si videla,da smo delali tudi smrečice, ki si me jih ti naučila na naši delavnici s tabo?